NATO fonetikus ábécé: minden, amit tudni kell

A North Atlantic Treaty Organisation vagy NATO (vagy angolul NOTA) egy több mint 33 tagországot tömörítő szervezet. A szervezeten belüli kommunikáció javítása érdekében ezért közös ábécét kellett létrehozni. Ezért hozták létre a NATO fonetikus ábécét. Ez lehetővé teszi az üzenetek zökkenőmentes továbbítását a különböző ágazatokban, például a katonai ábécé használatához.

Miért a NATO fonetikus ábécé ?

A NATO fonetikus ábécé a különböző tagországok közötti kommunikáció egységesítésére szolgál.
Nemzetközi szinten a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) fogadja el. Ugyanez a helyzet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet vagy ICAO esetében is.

Az ábécé 26 betűjének akrofonizálásával megakadályozza a rádióadás hibáit. Arra szolgál, hogy a zaj- és frekvenciaproblémák megkerülésével biztosítsa az üzenet megfelelő átvitelét a két beszélgetőpartner között.

Hogyan kell használni a NATO fonetikus ábécét ?

A NATO ábécé használata meglehetősen egyszerű, ha egyszer már megjegyeztük. Néhány betűből álló kódokat hozhatunk létre, például ” Bravo Zulu „, hogy gratuláljunk. Számokkal is lehet használni, mint például a ” DG4789 ” vagy ” Delta Golf 4789 ” esetében.

A szavakat is kiírhatod, mint például ” Alpha November November Egyenruha Lima Echo Romeo „, hogy azt mondd, hogy ELMONDÁS például. Ezt is felismerik helyesírási ábéceként.

Az ábécés szabály szerint az üzenet kódolásához csak a kódokat és a felhasználási területet kell felismerni, és az elvet megfordítva dekódolni. A kódátvitel minősége a két beszélgetőpartner közötti megértéstől és a kommunikáció típusától függ.

Mi a NATO  ábécé története és változatai?

A NATO fonetikus ábécé, ahogyan ma ismerjük, az 1957-es években jött létre.
Ez egy új koncepció volt a rádiótelefonálásban alkalmazott alfabetikus kódolásban. Katonai ábéceként is használták, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a katonai műveletek során. A technológia és a használatának fejlődésével azonban megjelentek saját változatai, mint például a RAF vagy az Alber Baker, amelyeket egyes országokban használnak.

code
A alpha
B bravo
C charlie
D delta
E echo
F foxtrot
G golf
H hotel
I india
J juliett
K kilo
L lima
M mike
N november
O oscar
P papa
Q quebec
R romeo
S sierra
T tango
U uniform
V victor
W whiskey
X x-ray
Y yankee
Z zulu
0 nulla
1 egy
2 kettő
3 három (‘fa’)
4 négy (‘virág’)
5 öt (‘fife’)
6 hat
7 hét
8 nyolc
9 kilenc (‘kilenc’)
, decimal
100 száz
1000 ezer

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük