Katonai morze kód, minden, amit a nemzetközi morze kódról tudni kell

A Morse-kód régóta jellemzi a fegyveres erők távközlésének történetét. Különösen a két világháború alatt használták, és bizonyos területeken még ma is használják. A hadsereg néhány legismertebb kommunikációs módszerének, például a katonai ábécének is ez az eredete. Hogy jobban megértsük, nézzük meg együtt a a katonai Morse-ábécét.

Mi a morzeírás?

morze kód<

A katonai ábécé A morzeírás egy rövid és hosszú impulzusok segítségével történő szövegátvitelre szolgáló kód. Ennek az ábécének az elve az, hogy minden betűhöz és számhoz, valamint minden írásjelhez egyedi jelkombinációt rendelnek.

Az ábécé betűihez legfeljebb négy jelből álló kód tartozik. A számok kódolása öt jellel történik. A speciális karakterekhez vagy írásjelekhez hosszú szekvenciákat használnak.

A rövid jel egy ¼ elektromos impulzusból vagy egységből áll, míg a hosszú jel három egységből áll, amelyek időtartama háromszorosa a rövid jel időtartamának.

A használt jelek lehetnek rádiójelek, elektromos impulzusok vagy mechanikus jelek. A kódnak gyakori karakterekből kell állnia, kevés jellel. Lehetséges hosszú sorozatok kódolása is, de ritkább ismétlődéssel.

A katonai ábécé és a katonai Morse-kód

Morse-jelzőgép

A radiotelefónia kialakulása előtt a hadseregben a Morse-jel volt a legelterjedtebb. Az új technológiákkal azonban egyre népszerűbbé vált a rádiótávközlés használata. Elkerülhetetlen volt egy új ábécé megalkotása a katonai Morse-kód helyettesítésére.

Ez a forradalom nemcsak a kommunikációt tette gördülékenyebbé, hanem a különböző országok közötti kódolást is egységesítette. A NATO számára például a katonai ábécé kifejlesztése lehetővé tette, hogy megkönnyítse a kommunikációt e különböző tagországok között.

Még mindig használják a morzejeleket?

emberek, akik morzeírást használnak 

Bár vannak új ábécék, például a katonai ábécé népszerűbb és sok ágazatban alkalmazzák, a katonai morzeírás még mindig aktuális.

Egyes fegyveres erők, például az amerikaiaké, speciális egységekkel rendelkeznek, amelyek a Morse-jeleket használják a műveleteik során. A Morse-ábécének vannak bizonyos változatai is, például a Morse Scout ábécé, amelyeket még mindig használnak. 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük