Mi az a repülési ábécé?

A aeronautikai ábécé a katonai ábécéhez hasonlóan bizonyos ágazatokban használt speciális ábécék egyike.

Azt használják a különböző kiejtési problémák kiküszöbölésére, valamint a pilóták és a légiforgalmi irányító központok közötti kommunikáció egységesítésére. Ahhoz, hogy megkülönböztessük más ábécétípusoktól, a legjobb, ha mélyebben elmélyedünk a témában, hogy megtudjuk, mi is az a repülési ábécé.  

Kik használják ezt a fajta ábécét ?

Ki használja ezt az ábécét?

A repülési ábécét elsősorban a repülésben használják, de bárki használhatja, aki rádióüzeneteket használ. A
segélyszolgálatoknál is megtalálható, mint például a rendőrség, tűzoltóság, védelem stb.

Miért használjuk a légügyi ábécét ?

A légi ábécét a Nemzetközi Távközlési Unió vagy UIT szabványosította. Ezt használják a repülésben és más ágazatokban, például a tengerészetben. Elkerüli a betűk helytelen kiejtését azáltal, hogy különálló szavakat rendel hozzájuk.

Kódok megadására és egy-egy félreértett szó helyesírására is használják. Koordináták vagy egy pont nevének megadására, valamint regisztráció továbbítására is használják. Az utasok és a repülés biztonsága érdekében fontos, hogy a földi és a pilóta kommunikációja zökkenőmentesen menjen.

Hogyan működik a repülési ábécé ?

A repülési kód úgy működik, hogy az ábécé minden egyes betűjét egy azonos kezdőbetűs szóval írja le. Ilyen például a Bravo a B, a Mike az M vagy a Charlie a C. Megfelelés van a katonai ábécé vagy a NATO-ábécével is.

Egyes repülőtereken is előfordulhatnak eltérések. Ilyen például néhány amerikai repülőtéren, ahol a ” data ” helyett a ” delta ” helyett a „D” szót használják.

A számokat a mindennapi életben megszokott módon használjuk, kivéve az 1-es számot, amelyet ” unit „-ként írunk le. Például írhatnánk N11 ” November unité unité ” és N 16 ” November Unité Six „.

Itt van a repülési ábécé :

/td>

Alphabet Nemzetközi kód Alphabet < th>Nemzetközi kód Nemzetközi kód
A Alfa N November
B Bravo O Oscar
C Charlie P Papa
C Charlie P Papa
D Delta Q Quebec
E Echo R Romeo
F Fox-trot S Sierra
G Golf T Tangó
H Hotel U Uniform
I India V Victor
J Juliett W Whiskey
K Kilo X X-ray
L Lima Lima Y Yankee
M Mike Z Zulu

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük