Char Leclerc, a francia hadsereg tankja

A Leclerc harckocsi a francia hadsereg által 1993 óta használt új harckocsitípus. A páncélozott harckocsik 3. generációjához tartozik. A francia hadsereg 4 páncélos ezredében jelenleg mintegy 240 harckocsi van ebből a típusból. Hogy többet megtudjunk, nézzük meg együtt a Leclerc harckocsit, a francia hadsereg egyik legjobb harckocsiját.

A Leclerc harckocsi története

A 70-es évek végén a szovjet blokkok és a nyugati hadsereg soraiban megjelenő új harckocsik megjelenése arra késztette a francia hadsereget, hogy megújítsa felszerelését. A régi modell AMX B2 elavult és elöregedett. Franciaország ezért úgy döntött, hogy egy új, a fő harcjármű nevű program mellett dönt. A Char Leclerc nevet később a második világháborús háborús hős: Maréchal de France emlékére kapta ez a felszerelés.

A program költsége 2000-ben mintegy 5,7 milliárd euró volt. A
harckocsi teljes egységára 15,9 millió euró körül volt.

A Leclerc harckocsik általános jellemzői

char

Forrás: pixabay

A Leclerc harckocsi nagyon áramvonalas sziluettel rendelkezik, és könnyen álcázható is. Teljes méretei 10,36 m hosszú, 3,60 m széles és 3,08 m magas. Emellett nagyon lapos tornya van, amely nagyon kevés támadási szöget kínál a rakéták vagy rakéták számára.

A Leclerc harckocsi súlya körülbelül 54 t, és terepen 50 km/h sebességgel halad, normál úton pedig 71 km/h sebességet ér el. A tankban 900 liter üzemanyag fér el, amivel 450 és 500 km közötti távolságot tud megtenni. Ez a harckocsi is nagy teljesítményű, 1500 lóerős motorral rendelkezik, amely körülbelül 26 LE/t.

Egy háromfős személyzet szolgálhatja ki, amely egy pilótából, egy toronykezelőből és egy harckocsiparancsnokból áll.

Leclerc harckocsi, tüzelőerő és integrált technológiák

A Leclerc harckocsi a világ egyik legjobb tüzelő- és stabilizációs rendszerével rendelkezik. Képes 4000 m-es lőtávolságra 6csapás/perc tűzgyorsasággal. Képes gurulás közben mozgó célpontra tüzelni.

Hőkamerával, a lövész és a harckocsi parancsnok közötti automatikus összekapcsolási rendszerrel, valamint aktív és passzív rakéta elleni védelemmel is rendelkezik. Fel van
szerelve 14 Galix kilövővel is, amelyek infravörös csaliként, füstállomásokként stb. használhatók.

A következő cikkben a a Tiger helikopterről.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük