Katonai tisztelgés: hogyan és miért?

A katonai tisztelgés egy tiszteletteljes jel, amelyet két katona vált egymással. Bizonyos esetekben a felettes tisztek számára az alárendeltség jele. Általában azonban a katonai tisztelgés használata a katonai egyenruha tiszteletére történik.

Hogyan kell katonai tisztelgést végezni

katonák, akik tisztelegnek<

A katonai tisztelgést már az ókori Róma óta használják (például a híres „ Ave Caesar „). Azóta azonban minden hadsereg és nemzet elfogadta a saját katonai üdvözletét.

A katonai tisztelgés lényege, hogy az alkar kinyújtását követően a jobb kezet a fejdísz felé viszik. A tisztelgést élénk, határozott mozdulattal, magasra emelt fejjel, a tisztelgő személyre tekintve végezzük. A gesztus végén a felemelt kéznek gyorsan vissza kell térnie kiinduló helyzetébe.

A könyök és a tenyér helyzete azonban nemzetenként változik :

  • A francia katonai tisztelgés esetében a tenyér előre és a fejfedő mellé, a könyök pedig vállmagasságban helyezkedik el ;

  • A amerikai katonai tisztelgésnél a tenyér lefelé néz, a könyök pedig a váll alatt lesz ;

  • A brit hadsereg katonai tisztelgése közel áll a franciákéhoz, azzal a különbséggel, hogy a bal kézzel a csípőre csapnak ;

  • A Lengyel katonai tisztelgés egy kicsit más; végrehajtásához a mutató- és középső ujjakat a merülés irányába használják.

Miért a katonai tisztelgés?

A katonai tisztelgés a tisztelet és a testvériség jele a hadsereg különböző alakulatai között. A középkorban a lovagok az udvariasság gesztusaként használták. Ez baráti szándékuk demonstrációja.

Az ilyen típusú tisztelgés végrehajtásakor a lovagnak fel kell emelnie a szemellenzőjét. Ez azt jelenti, hogy lemond fejének védelméről, hogy megmutassa ezeket a békés szándékokat.

A katonai tisztelgés általában katonák között történik a haza iránti szeretet jeleként.

Van azonban olyan is, amikor a katonák civil ruhába öltözött tábornokok vagy államfők előtt végzik ezt a jelet.

A következő cikkben a NATO fonetikus ábécé jelet tárgyaljuk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük