Hogyan találja meg az utat túrázás közben?

A túrázás egyszerre sporttevékenység és felfedezési lehetőség. Elindulhat a hegyekbe vagy az erdőbe, és mesés tájakat fedezhet fel. Emellett lehetővé teszi, hogy jobban megismerje a környezetét. De attól még tudnod kell, hogy hol vagy. Hogyan találja meg az utat túrázás közben?

Térképet kell használnia az útkereséshez?

iránytű

Forrás: pixabay

Az indulás előtt először is jól fel kell készülni a túrára. Ehhez vigyél magaddal élelmet, a szükséges eszközöket és egy térképet is. Célszerű legalább egy rövid útvonaltervet készíteni, és előre elkészíteni az irányt, hogy ne tévedjünk el.

A térkép elengedhetetlen elem a túra megtervezéséhez. Nem szabad azonban akármilyen térképet magunkkal vinni. A térképnek 1/25000 méretarányúnak kell lennie, azaz 1 cm 250 métert jelent. Legfeljebb 1/50000-es térképet választhat. A térkép méretarányának közepesnek kell lennie, hogy ne legyen túl nagy különbség a környezet tényleges állapotához képest. Franciaországban bölcsebb lesz az IGN (Institut Géographique National) Top 25 térképeit használni.

Ne felejtse el az iránytűt a tájékozódáshoz

boussole militaire

Az iránytű is nélkülözhetetlen eszköz a helyes irányba való tájékozódáshoz. Köztudott, hogy mindig észak felé mutat. Mielőtt elindulsz egy kalandra, meg kell győződnöd arról, hogy az iránytűd jól működik.

Azt is figyelned kell, hogy az iránytű Mágneses északot jelezzen. A mágneses észak 35°-kal nyugatra van a valódi észak  tól, amikor közelebb kerülsz az Északi-sarkhoz. Ez a helyzet például Grönlandon való túrázáskor. Ekkor a nyíl irányát úgy kell korrigálni, hogy hozzáadjuk ezeket a 35°-ot nyugat felé, hogy megtaláljuk a valódi északi irányt.

GPS használata

gps

Forrás: Pixabay

A GPS szintén nagyon hasznos egy kirándulás alkalmával. Lehetővé teszi a helymeghatározást és a legkönnyebben elérhető útvonalak megtalálását. A GPS-nek ráadásul jobb az akkumulátor élettartama, mint egy okostelefonnak, és strapabíróbb is. A <>Geolokáció ezen eszköz valós idejű, így lehetővé teszi, hogy éjjel és nappal is megtaláld a túrázóhelyet. Olyan adatok is rendelkezésre állnak, mint a piezometria, a tengerszint feletti magasság és a helymeghatározási koordináták. Van néhány mobilalkalmazás is, mint például az IGNrando vagy a Visorando.

A következő cikkben a Char Leclerc-ről lesz szó.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük